„Niciodată, pentru un dezastru, o țară nu va fi pregătită perfect. Aici trebuie să înțeleagă toată populația că, în cazul unui dezastru, momentul este al solidarității. Trebuie efectiv – și zic deschis această treabă – să nu-i mai asculte pe cei care încearcă să inflameze spiritele, care încearcă să creeze un beneficiul din situația de dezastru pe orice linie, interese fie ele politice, fie ele altele, și să se concentreze pe a se ajuta între ei și a colabora cu autoritățile. Asta este important”, a declarat Raed Arafat la conferința Understanding Risk Europe, organizată la București de Banca Mondială și Departamentul pentru Situații de Urgență.
„Foarte multe dintre lucrurile aruncate în social media sunt intenționat aruncate de persoane care nu sunt cele care figurează pe contul respectiv și care au intenție de a destabiliza o țară, o autoritate, de a reduce încrederea în serviciile de urgență ale unei țări prin folosirea acestor mijloace”, a susținut Arafat.
„Așa că lumea să aibă încredere în serviciile de intervenție, că nimeni nu are dorința să neglijeze, să întârzie, să fie siguri că se va face tot ce este posibil, dar primii de care avem nevoie sunt oamenii de rând și populația. Ei sunt primii care intervin, nu este nicio rușine aici. Aceasta este și abordarea din această conferință. Este vorba de „all society aproach” (implicarea întregii societăți – n.r.). Nu „all Government”, ci „all society”, care include și Guvernul, și tot. Aceasta înseamnă că începem de la omul de rând și urcăm până la nivel de Guvern, de entități statale, de inspectorate, de departament pentru situații de urgență”, a mai spus Arafat.
Jurnaliștii l-au întrebat pe acesta și dacă va rămâne în Guvernul actual. „Întrebarea asta nu mie trebuie să mi-o puneți”, a răspuns Arafat, potrivit romaniatv.net.